Amintiri dintr-o cetate

Munţii Zarand,
octombrie 2008


E un inceput de toamna frumoasa, cu copacii viu colorati si cu o prognoza meteo favorabila pe weekendul ce vine, asa ca ne decidem sa strabatem drumul pana in Radna (Lipova), prin Arad, pentru a vizita ruinele renumitei si frumoasei cetati Soimos.

Datorita unor treburi mai casnice plecam tarziu, cu trenul de dupa-amiaza, iar dupa 3 ore de drum suntem in Radna, chiar inainte de lasarea intunericului. Dupa cei 3 km parcursi prin sat, ajungem la poalele dealului pe care se afla ruinele cetatii.

Calauziti de lumina lunii pline si mari, ajungem la baza ruinelor, insa fiind bezna totala, nu vedem decat forma acestora pe fundalul intunecat al cerului. Ne montam cortul si lasam totul pe a doua zi.

Dis de dimineata, chiar inainte de rasaritul soarelui, sunt in picioare; Moni mai doarme, asa ca iau aparatul si ies afara poate poate "fur" cateva poze... iar obiectivul aparatului se bucura sa pozeze forma ruinelor pe fundalul unui minunat rasarit tomnatic deasupra culoarului Muresului.








Dupa ce se trezeste si Moni somnoroasa :) o luam la picior pe langa si printre ruinele cetatii, admirand-o si pozand-o din toate unghiurile. Ruine inca bine pastrate, ruine care ar putea fi introduse, precum cele de la Deva, intr-un circuit turistic. Persona, consider ca acestea sunt mai frumoase decat ruinele de la Deva.

Probabil unul dintre cele mai frumoase locuri de a-ti bea cafeluta...


























Dupa ce ne desprindem cu greu de aceste meleaguri cu mireasma medievala, pornim spre nordul-vestul muntilor Zarand, spre ruinele cetatii Siria. Ruine mai modeste, insa la fel de importante din punct de vedere turistic.






Acasa sositi, ne promitem ca vom mai reveni la baza acestor ruine de cetate, chiar daca nu la amandoua, insa la Soimos (Radna) sigur, deoarece ne-a lasat o impresie frumoasa, o amintire de neuitat, dintr-o cetate...

3 comentarii:

  1. Cum ati ajuns de la Cetatea Soimos la Cetatea Siria ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna. De data asta, roata, cu trenul :)
    Data viitoare poate mergem pe traseu, prin padure (din cate stiu, este traseu marcat macar pana la cabana Casoaia).

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, sunt doua trasee spre Casoaia, am fost in urma cu vreo 5 ani pe unul din ele.
    Dupa o noapte in cort am plecat, tot prin padure, peste deal, la Siria.

    RăspundețiȘtergere