În ajun de anul nou

Vişagu - Tranişu, munţii Vlădeasa
decembrie 2010

Dupa un val de caldura in care s-a topit aproape toata zapada de prin Apuseni, iata ca vine iarasi valul racoros care aduce, odata cu el, si nametii mult asteptati. Dupa cateva zile de ninsoare, decidem sa plecam in penultima zi a anului spre Vladeasa, sa ne bucuram de zapada proaspata.

Cum prognoza se anunta buna iar zapada o banuiam a fi din belsug, dimineata zilei de 30 decembrie ne gaseste in tren. Mizam pe faptul ca, macar in ajun de an nou avem si noi putin noroc sa ne ia cineva cu masina pana in Sacuieu si bine am facut !

Dupa cateva minute pe asfaltul din Bologa ne ia un mic 4x4 cu niste oameni de munte ca noi si ne lasa la intrare in Sacuieu, de unde drumul de masina deviaza spre Visagu. Ajunsi aici, dupa ce pana la iesire din bologa cerul nu dadea semne de senin, cand ne dam jos ramanem uimiti. Nici urma de nor. Toti norii se opreau la culmile mai mici, neavand "curajul" sa inainteze spre Vladeasa.

Dupa ce lasam in urma noastra valea aburinda a Hentului, pornim pe o culme de stanga a vaii Ordangusa, traseu care ne scoate direct la biserica din Visagu.
Pana sa iesim la primele case din Visagu, traseul nostru pitoresc traverseaza o frumoasa si impodobita padure de cristale, cu copaci a caror crenti stau sa cada od ata cu zapada pe ei.


Cand iesim in primele poieni avem mici privelisti spre Rogojel si Vladeasa, plauri mangaiate de soarele care stralucea pe un cer ca sticla si risipea ceata de pe vai.


Cu toate ca soarele era exact in directia peisajului pitoresc si era greu sa surprindem aceste momente minunate, plaiurile care se risipesc in ceata au mereu un farmec care ne incanta privirile.
Expozitia


Dupa ce ajungem la primele case, suntem latrati de aproape fiecare caine. Nu le dam pasare si inaintam spre centrul satului.


Vecinii


Coboram intr-un fund de vale, ca mai apoi sa tinem un drum pe o curba de nivel a Magurii Visagului, de unde avem o minunata perspectiva asupra acestei oaze de vis.


Cum spuneam mai devreme, cu cainii, se pare ca suntem analizati la fiecare colt de casa :)
Ba mai mult, niste aratanii cu antenute ciudate si-au facut aparitia pe-aici. Ciudat platoul asta :)


Un alt ham-ham suparat, care a cam ezitat cand a vazut ca suntem pasnici...


Continuam spre Tranisu si Magura Tranisului, pentru a cobora spre Bologa. Pe masura ce ne apropiam de magura, norii prindeau curaj tot mai mare si incepeau sa inainteze spre Vladeasa si, totodata, spre noi. Cam sumbru gandul ca trebuie sa intram in ceata rece si umeda...


Cum nu aveam incotro, am intrat in nori si am profitat intens, inca o data, de aerul curat din nori.


Dupa cateva ture de derdelus cu capacelul de plastic la fiecare panta pana in Bologa (vorba vine fiecare...), am ajuns la drumul care da la cetate si de acolo, jos la gara, prin negura rece a noptilor geroase de iarna. Geroase nu gluma, ca s-a lasat un frig de numa' !

Cum nu puteam incheia anul decat cu o plimbare minunata la munte, am avut parte de una feerica, sperand la un an nou cu mai multe iesiri in natura !

3 comentarii:

  1. An nou fericit! Si cu cat mai multe iesiri in natura, dupa cum bine ziceti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va dorim un nou mai bun,cu mai multe iesiri in natura si multa sanatate.
    La multi ani!
    Kiki si Laci

    RăspundețiȘtergere